miercuri, 9 decembrie 2015

Obiective turistice

Obiective turistice Venetia

Venetia ofera turistilor o atmosfera atat de romantica dar nu trebuie sa va lasati aerul orasului sa va amorteasca complet ci trebuie sa profitati din plin de frumusetile lui. Venetia are o multime de obiective turistice ce merita vizitate din gondola sau pur si simplu in timpul unei plimbari. Venetia are obiective turistice din belsug si mai jos puteti vedea in detaliu cateva dintre acestea.

Basilica San Marco din Venetia

 
Basilica di San Marco este biserica cea mai cunoscuta din Venetia si unul din cele mai bune exemple de arhitectura bizantina. Ea se afla in Piata San Marco. Initial biserica era o capela pentru conducatorii venetieni. Din anul 1807 a fost locasul Patriarhului Venetiei. Datorita formei opulente, decorata cu mozaic bizantin, si datorita statutului sau de putere si bunastare ca simbol venetian, a mai fost numica si Biserica de aur (Chiesa d'Oro).
Basilica San Marco
Basilica San Marco din Venetia
Exteriorul bisericii este impartit in 5 arcade despartite de stalpi decorati cu marmura policromata. Deasupra usii centrale se afla un mozaic poleit cu aur (din sec al XIX-lea) ce reprezinta Judecata de Apoi. In partea de sus a bisericii sunt statuile a 4 sfinti razboinici si a lui San Marco care vegheaza asupra orasului. Deasupra ferestrei centrale a fatadei, sub statuia lui San Marco se afla leul inaripat(simbolul bisericii) iar in mijlocul balconului se afla caii romani.
Interiorul bisericii este bazat pe o cruce greceasca cu fiecare brat impratit in 3 parti. Constructia bisericii a fost inspirata dupa Biserica Iustiniana a apostolilor din Constantinopol. Suprafata acoperita cu mozaic este de 8000 m2. Suprafata superioara a interiorului este acoperita cu mozaic stralucitor ce contine aur, bronz si o mare varietate de pietre.
Daca vreti sa vizitati biserica trebuie sa aveti grija cum sunteti imbracati, nu puteti intra cu bagaje mari, fotografiatul sau filmarea sunt interzise si conversatiile zgomotoase la fel

Palatul Dogilor din Venetia este un exemplu superb de arhitectura gotica venetiana. El a servit ca senat, centru administrative, tribunal, arhiva publica si inchisoare pana in anul 1797 atunci cand a cazut republica venetiana.
Prima data ridicat in sec al IX-lea, Palatul Dogilor a fost reconstruit de mai multe ori dar din anul 1340, o data cu constructia Salii Consiliilor, a inceput cu adevarat sa prinda forma. Alegerea dogilor era particulara orasului si a durat 1000 de ani din anul 697 pana in 1789. In Sala Consiliului sunt picturile primilor 76 de dogi.
Palatul Dogilor
Palatul Dogilor din Venetia
Decoratiunea palatului este impresionanta. Cele 36 de capitele din colonada inferioara cuprind sculpturi ale unor animale, flori si reprezentari ale lunilor anului. Sculpturile mai contin scene ale Judecatii lui Solomon, Noah, Adam si Eva cu Arhanghelul Gabriel etc.
La intrarea in palat este o curte imensa. Urcand pe scara gigantilor (Scala dei Giganti), veti putea vedea statuile lui Neptun si Marte iar apoi vezi ajunge in loja de la primul etaj. Aici erau incoronati dogii in urma unei slujbe ce se tinea in Biserica San Marco. Scara de aur (Scala d’Oro) duce la o succesiune de camere din sec al XVI-lea, printre ele fiind si camerele private ale dogilor.

Marele Canal din Venetia

 
Desi Venetia este impartita in insule si canale, Marele Canal este singurul canal mare cu adevarat. Are forma unul “S” in oglinda si are aproximativ 3,8 km lungime, 30-90 latime si o adancime de o medie de 5 metri.
Marele Canal este cel mai bine cotat cartier din Venetia: casele sunt mai mari (construite intre sec XIII – XVIII), decoratiunile sunt la scala mult mai mare si dispune de cel mai usor transport cu barcile avand cel mai mare trafic cu barcile din oras. Este normal atunci cand consideri ca acest canal ofera oportunitati mai mari pentru orice vizitator de a vedea cladirile ce il delimiteaza.
marele canal venetia
Marele Canal din Venetia
Pana in secolul al XIX-lea traficul se desfasura de-a lungul canalului fapt pentru care nu exista decat un singur pod care traversa canalul (Podul Rialto). Pana astazi s-au mai construit inca doua poduri: podul Scalzi si podul Academiei si inca unul se afla in constructie.
Transportul pe canal se face fie cu autobuzele de apa fie de taxiurile private de apa (gondolele). Canalul se intinde de la Laguna la bazinul San Marco. Marele Canal este intradevar incantator contribuind la magia unuia dintre cele mai frumoase orase din lume.

Parcul acvatic Aqualandia din Venetia

Aqualandia este un aqua park de langa Marea Adriatica care imita o insula din regiunea Caraibelor: o combinatie de buna dispozitie, distractie, sporturi extreme si jocuri acvatice. O oaza de relaxare si amuzament oferind locuri speciale acelora care isi doresc sa-si petreaca cateva ore de neuitat.

Parcul acvatic Aqualandia din Venetia
Aqualandia ofera oaspetilor sai multe bucurii si multe evenimente vesele: dansuri latino-americane, gimnastica acvatica, lectii de scufundari precum si multe spectacole desfasurate pe scena in forma de corabie a piratilor, lunga de 30 de metri unde dansatorii si scafandrii desfasoara coreografii amuzante pentru a distra turistii. Cei mici sunt si ei rasfatati de animatori si clovni care au grija de ei, se joaca cu ei, fac parade si le ofera spectacole de circ.

Parcul Aqualandia este format din urmatoarele zone

Zona de distractie: este zona pentru cei mici. Aici ei pot descoperi misterioasa jungla conducand masinute, se pot imbarca pe barcutele din portul orasului, cauta aur in Rio Grande, pot sari in jucariile colorate iar apoi..se pot duce la circ. Copii pot fi lasati pe indemana ingrijitorilor care vor avea grija de ei gratuit.
Zona de adrenalina: situata intr-o gradina tropicala. Aici puteti gasi: Spacemakerul (cel mai inalt mountain rousse care are aprox 42 de metri ajungand la 100 de km/h; cascadele infricosatoare si stargate, tuburile-topogan unde sunetele si luminile te tin in suspans pe durata rideului. Pentru cei mai curajosi tot aici se afla si un turn de bungee jumping care are o inaltime de 60 de metri inaltime.
Zona cu plaja si muzica: nisip, un rechin de 9 metri atarnat de coada sa, umbrele de paie, placi de surf si un bar tropical in stil californian.
Zona de sport: aici sunt 4 terenuri de volei pe plaja, 2 pe nisip si 2 in apa; un teren cu spuma pentru fotbal si o zona de gimnastica.
Zona de animatie: o trambulina mare unde atleti profesionisti desfasoara showuri fascinante. Aici este si un spectacol cu papagali, unde aceste pasarele merg in curse cu motocicletele, fac exercitii de dexteritate si alte actiuni amuzante.
Zona de relaxare: o zona linistita inconjurata de verdeata, cu sezlonguri si umbrelute de paie asezate langa piscina centrala si langa piscina cu valuri.
Zona cu restaurante: puteti gasi restaurante cu mancare din diferite zone: pizzerii, snack-baruri, magazine cu inghetata, hot-dogi etc.
Zona de golf: unde este organizat un teren de mini-golf cu 18 gauri in mijlocul unei gradini tropicale cu cascade si lacuri artificiale.
Club Vanilla: este o discoteca avand un mobilier futurist si un acoperis care se deschide automat permitand dansul liber sub stele. Zona de noapte se extinde intr-o gradina mare cu palmieri fiind atmosfera potrivita pentru cocktailuri pregatite de barmani recunoscuti international,

San Giorgio Maggiore

San Giorgio Maggiore este una din insulele Venetiei aflandu-se la sud de insula principala. Insula este inconjurata de Canalul della Grazia, Canalul della Giudecca, Bazinul San Marco, Canalul di San Marco iar la sud de Laguna.
Insula a fost probabil ocupata in perioada ocuparii romane si avea numele de Insula Memmia (dupa familia care o detinea). Din anul 829 avea o biserica consacrata Sfantului Gheorghe (San Giorgio). Manastirea San Giorgio a fost fondata in anul 982 atunci cand dogele Tribuno Memmo a donat insula unui calugar.
San Giorgio Maggiore
San Giorgio Maggiore din Venetia
La inceputul sec al XIX-lea, dupa caderea republicii, manastirea a fost aproape interzisa iar insula a devenit un loc public cu un port construit in anul 1812. A devenit gazda artileriei venetiene.
Palatul Grassi este situat pe malul estic al Marelui Canal, in cartierul San Marco din Venetia. Palazzo Grassi a fost construit intre anii 1748 - 1772. Arhitectul care l-a proiectat, Giorgio Massari, a facut ca design-ul castelului sa fie contrastant cu cel al cladirilor din imediata vecinatate, in special cu cel al cladirii in stic baroc, Ca' Rezzonico, de pe malul opus al Canalului.
Palazzo Grassi
Palazzo Grassi din Venetia
Fatadei impresionante din marmura, ii lipseste loggia destinata aprovizionarii locuintei. In schimb, intrarea principala este formata dintr-o scara normala care coboara pana aproape de apa. Interiorul este amenajat in jurul unei curti interioare destul de mare, cu coloane si care are o iesire prin spate ce da in Campo San Samuele.
Cei din Familia Grassi nu erau venetieni ci erau oameni bogati proaspat veniti din Bologna. In mod normal ei doreau sa-si creeze o pozitie de seama in societatea venetiana. Giorgio Massari, care a murit cu sase ani inainte de terminarea cladirii, este foarte cunoscut pentru lucrarile sale arhitectonice in stil baroc. Desi a optat pentru un stil clasic cand a proiectat fatada Palatului Grassi, interiorul este dominat de stilul baroc.
Palazzo Grassi a fost ultimul mare palat construit in Venetia inainte de invazia napoleoniana din 1797. Familia Grassi care mai tarziu a suferit din punct de vedere financiar a vandut palatul in anul 1840. Palatul a trecut astfel in posesia industriasilor Giovanni Stucky si Vittorio Cini care i-au mai adus unele modificari, potrivit gustrurilor fiecaruia.
In 1983 Palazzo Grassi a fost cumparat de Grupul Fiat si transformat in centru cultural, galerie de arta si muzeu. Curtea interioara a fost transformata intr-un teatru cu o capacitate de 600 de locuri. Proiectul a fost supervizat de arhitectul milanez, Gae Aulenti care a condus si amenajarea de la Musee d’Orsay.
In anul 2005 Francois Pinault, un bogat industrias francez a preluat majoritatea Palatului Grassi. Colectia personala de arta a acetuia numara peste 2500 de obiecte de arta. Initial a dorit sa fondeze un muzeu pe Ile Seguin in Paris, dar a renuntat datorita birocratiei. Acum, multe dintre aceste opere de arta sunt expuse la Palazzo Grassi alaturi de alte expozitii temporare. In ultimii ani aici au fost expozitii importante cum ar fi o retrospectiva Salvador Dali, inventiile lui Leonardo da Vinci si o colectie de art moderna Paul Gauguin.

Piata San Marco din Venetia

 
Piata San Marco este piata cea mai cunoscuta din Venetia inconjurata de cafenele si buticuri superbe. In New York fiecare turist trebuie sa mearga in Times Square, in Londra trebuie sa vada Piata Trafalgar sau Piccadilly Circus, in Paris trebuie neaparat macar sa traverseze Piata Concorde; echivalentul lor in Venetia si locul in care orice turist trebuie sa paseasca este Piata San Marco.
piata san marco
Piata San Marco din Venetia
Ea difera de corespondentele sale straine in doua aspecte majore: este mult mai atractiva si nu a fost corupta de traficul automobilelor. Napoleon numea piata San Marco “receptia cea mai frumoasa a Europei”.
Piata a fost pavata la sfarsitul sec al XIII-lea cu caramizi aranjate in forma de mozaic. In anul 1723 caramizile au fost inlocuite cu un pavaj mult mai complex compus din trahite (roci vulcanice) inchise la culoare si traversata de forme geometrice realizate din pietre istriene albe.
Ultima pavare a fost facuta in anul 1890 datorita “degradarii si al modei”. Piata San Marco este cel mai jos punct din Venetia si datorita acestui lucru este prima care se inunda atunci cand sunt furtuni in Marea Adriatica sau chiar cand ploua mai mult.

2 comentarii: